Australian Terrier

 Australisk Terrier - Aussie, som den kallas, är en liten och stark hund som jobbade på gårdar förr i tiden. De användes på gårdarna som rått- och ormhund och för att hjälpa till med att valla fåren. Aussien hoppade lätt på fårens ryggar istället att springa långa vägar runt flocken och på så sätt valla dem i rätt riktning. Aussien är också snabb, den egenskapen behövs också vid rått- och ormjakt. Aussien har en pälskrage som skyddar mot ormarnas bett. Idag händer det lätt att Aussien fortfarande jagar möss och kommer glatt och stolt för att visa sin ägare. 

Jaskarin Stuntman, Sigge the Hunter. tack Tony för underbart foto!


Första gången som en Aussie ställdes ut i Sverige var 1963. 


Aussie är liten hund, mankhöjden ca 25 cm och vikten ca 6,5 kg, men dagens Aussien är något större än så. Aussie har sträv päls och under den finns underull, som skyddar mot kallt och varmt väder.

 

Aussien är sportig hund, som passar bra till tex. lydnad, på agilitybanan eller skogspromenader - alla väder passar bra för en Aussie, den är lika glad och positiv om det är soligt eller om det regnar. Trots att Aussien är en liten hund behöver den ganska mycket motion och aktiviteter och den passar inte som bara ”soffhund”. Aussien passar bra till unga som gamla och den älskar barn och orkar leka med dem länge, de är mycket tåliga. Den är också en bra vakthund trots den lilla storleken, den är uppmärksam och noterar snabbt kommande faror och varnar "sina människor". Aussien är "envis som en terrier", som ibland visar sitt terriertemperament. Den måste veta sin plats i familjen redan från början.

 

Pälsen behöver lätt vård, kammas ett par gånger i veckan med metallkam och trimmas några gånger per året beroende på pälsens kvalitet. Vardagstrimningen kan man lätt lära sig att göra själv. Om man ställer ut behövs det mer och oftare trimning. Jag, som uppfödare hjälper gärna till med trimningen.
Enkelt, det finns inte hundhår hemma...Alltså man trimmar bort och Aussien fäller inte.

Normalt lever en Aussie ca. 10-16 år. Ingen ras är helt frisk och även Aussien har några ärftliga sjukdomar som tex. ögonsjukdomen katarakt, lösa knän (patella luxation), Legg perthes, diabetes och epilepsi. Största delen av sjukdomar kan man behandla eller operera. 

 

Vi har några valpköpare som har tagit sina hundar till äldreboendet och hundarna ger mycket glädje till äldre. Aussien passar bra också inom psykiatrisk öppenvård, vår stamtik Tara har varit som ”terapeut” på en psykiatrisk öppenvårdsmottagningen. Detta är en lättlärd ras och vi har haft en Aussie, som vi tävlade lydnad med framgång och provade agility. Nu räcker tyvärr inte tiden till. Aussien vill följa med sin ägare överallt, om den kan inte komma med på toaletten, väntar den utanför dörren. Vi kan varmt rekommendera Aussien. Först hade vi en, sen blev det två och nu har vi flera stycken hemma.

 

 

 

- Top Australian Terrier breeder in Sweden 2000-2022

- Top Terrier Breeder in Sweden 2005 & 2010 & 2012, 2013 & 2017

- 103 Champions, Swedish Terrier Club medal 2010

-Honorary Member of Australian Terrier Club Of Sweden

Uppdarerat:  1.mars 2023, valpar - puppies

 

Facebook: Team Jaskarin